Revisie

Er zijn verschillende oorzaken die ervoor zorgen dat een elektromotor, pomp of ventilator gereviseerd moet worden. Al deze oorzaken zijn te verhelpen door het toepassen van bepaalde werkzaamheden. Elektromotoren Emmen is in de laatste 40 jaar een specialist geworden op het gebied van revisie. Hierdoor is Elektromotoren Emmen in staat om alle werkzaamheden omtrent revisie uit te voeren aan de hand van de ATEX- certificering of Siemens- certificering. Onder deze werkzaamheden vallen ook de specialiteit van Elektromotoren Emmen zoals wikkelen van een stator en het balanceren van een anker.

Standaard procedure

Het reviseren van een elektromotor, pomp of ventilator is een nauwkeurig proces. Dit proces moet volgens stricte richtlijnen en procedures gebeuren. Een van deze procedures is de standaard procedure. De standaard procedure omvat de volgende werkzaamheden: uitwendig reinigen, demonteren, intern reinigen, elektrisch testen, mechanisch controleren van kogellagerpassingen, wikkeling drogen, impregneren (indien nodig), vernieuwen van lagers, monteren en nullast beproeven, in kleur spuiten en een schriftelijke rapportage van de uitgevoerde werkzaamheden.

ATEX- procedure

Naast de standaard werkzaamheden, zijn er nog werkzaamheden die vallen onder de ATEX- procedure. De ATEX- procedure omvat de volgende werkzaamheden: trillingsanalyse voor- en na revisie, balanceren, lagerpassingen meten, asdoorvoeren meten, pasvlakken visueel controleren, blokkeerstroom meten en een ringmagnetisatietest. Als de benodigde werkzaamheden uitgevoerd zijn, wordt er een Ex- rapportage opgesteld. In dit rapportage staat dat de elektromotor, pomp of ventilator voldoet aan de ATEX- richtlijnen. Hiernaast wordt er door Elektromotoren Emmen ook een EX- certificaat verstrekt voor de desbetreffende elektromotor, pomp of ventilator. Dit is noodzakelijk om aan te kunnen tonen dat een elektromotor, pomp of ventilator voldoet aan de ATEX- richtlijnen.

Wikkelen 

Als er een beschadiging aanwezig is in de wikkelingen dan zijn er twee opties mogelijk om het op te lossen. De eerste is een nieuwe elektromotor aanschaffen, echter is dit niet altijd mogelijk. Als een elektromotor aanpassingen heeft verkregen of op maat is gemaakt dan kan het nieuw leveren veel tijd in beslag nemen. Het is in dit geval sneller en goedkoper om de wikkelingen opnieuw te laten wikkelen. Door het opnieuw wikkelen beschikt een elektromotor op zeer korte termijn van nieuwe wikkelingen. Elektromotoren Emmen wikkelt uitsluitend met de hand om op deze manier de levensduur van de wikkelingen te kunnen garanderen.

Balanceren 

Een onbalans in een elektromotor, pomp of ventilator zorgt voor complicaties die problemen veroorzaken voor de installatie. Dit onbalans is te verhelpen door het toepassen van balanceren van onderdelen in een elektromotor, pomp of ventilator. Echter is het balanceren van een elektromotor, pomp of ventilator een klus waarbij veel kennis en ervaring komt kijken. Hiervoor heeft Elektromotoren Emmen binnen het bedrijf een specialist op het gebied van balanceren met meer dan 40 jaar aan ervaring. Deze ervaring is toepasbaar op alle fronten omdat Elektromotoren Emmen over twee balanceerbanken beschikt.