Elektromotoren Emmen: “zonder aandrijving, geen beweging”

Door: Miranda Wolters

Stilstaan is voor de machinerie in de grote industrie geen optie, zonder aandrijving geen beweging en dat is waar Elektromotoren Emmen zich dagelijks mee bezig houdt. Het bedrijf aan de Willem Schoutenstraat bestaat al meer dan 40 jaar en was tot 2004 actief onder de naam Beenen Electrotechniek.
Hendrikus Velzing nam het bedrijf in 2004 over en veranderde de naam in Elektromotoren Emmen, hij was tot dat moment al als bedrijfsleider werkzaam in het bedrijf. Nadat hij al een aantal jaren had meegewerkt werd Rob Doornbos in 2012 mede-eigenaar en dus compagnon van Hendrikus. Rob zette in 2011 de fundering voor de inmiddels ook succesvolle tweede vestiging van Elektromotoren in Delfzijl. In beide vestigingen werken op dit moment rond de 30 werknemers waarvan sommige ook al vanaf het begin, dus al meer dan 40 jaar, in dienst zijn.

Elektromotoren Emmen houdt zich dus bezig met dienstverlening op het gebied van elektromotoren voor de grote industrie. Het gaan dan bijvoorbeeld om het leveren, onderhouden en reviseren van elektromotoren voor aandrijvingen van transportbanden, generatoren, pompen en ventilatoren en tandwielkasten. In Delfzijl is de dienstverlening vooral gericht op de bedrijven die zich op het chemiepark en in de Eemshaven bevinden. Grote klanten van Elektromotoren Emmen zijn onder andere DSM, Siemens, Gasunie, Avebe, Friesland Campina en Teijin en Prysmian. Goed en regelmatig onderhoud en reparaties aan de elektromotoren zijn voor deze bedrijven erg belangrijk, de machines moeten immers blijven draaien want stilstaan kost geld. Daarnaast zorgen slecht draaiende lagers in machines en ophoping van stof in ventilatoren voor serieus brandgevaar in de fabrieken. “Eigenlijk te vergelijken met versleten of slecht draaiende lagers in een wasmachine of ophoping van stof in een ventilator in een woning.” legt Rob uit. “Versleten lagers of stof zorgen er uiteindelijk voor dat een motor vastloopt en er in het slechtste geval brand kan ontstaan.”

Onderhoud of revisie van elektromotoren vindt zoveel mogelijk plaats op locatie, monteurs zijn hiervoor dagelijks onderweg. In verband met de coronacrisis kiezen veel klanten er op dit moment wel voor om alleen het hoognodige qua onderhoud en reparaties uit te laten voeren. Ook worden er regelmatig zogenaamde conditiemetingen uitgevoerd, dit zijn metingen waarbij de conditie van de lagers en tandwielen van de elektromotoren gemeten wordt. De conditiemetingen zorgen ervoor dat onderdelen op tijd vervangen worden om te voorkomen dat een machine stil komt te staan. Voor deze conditiemetingen heeft Elektromotoren Emmen een motion amplification camera en een gecertificeerd trillingsanalist in huis gehaald. Hiermee kunnen de trillingen in de machine weergegeven worden die problemen zouden kunnen veroorzaken. In de Eemshaven in Delfzijl worden ook elektromotoren in de scheepvaart geleverd, onderhouden en gerepareerd. Dan gaat het vaak om bijvoorbeeld schroefmotoren van een schip die het schip van links naar rechts laten manoeuvreren of om de generator die voor de elektriciteitsvoorziening op het schip zorgt. Ook het schoonmaken van een generator hoort daarbij. De grootte van een elektromotor varieert enorm. “We hebben bijvoorbeeld weleens een motor gerepareerd die zo groot was als de gemiddelde Nederlandse woonkamer.” vertelt Rob.
Elektromotoren hoeven er overigens niet altijd saai en grijs uit te zien. Het is namelijk ook mogelijk om elektromotoren en pompen van een vrolijk kleurtje te laten voorzien. Voordeel hiervan is dat het natuurlijk kleur in de werkomgeving brengt en daarnaast is aan de kleur van de elektromotor of pomp gemakkelijk te zien in welk jaar deze is gereviseerd.

Zowel Hendrikus als Rob zijn op allerlei verschillende manieren betrokken bij het bedrijf en beide zijn ze ook regelmatig op de werkvloer te vinden. “Ik ga zelfs nog wel eens mee naar een klus. Als er een storing of probleem bij een klant ontstaat willen we dat natuurlijk zo snel mogelijk oplossen, planningen wijzigen soms ineens en gelukkig kunnen we snel schakelen.” zegt Rob hierover. Reden waarom beide heren na al die jaren nog steeds iedere dag met plezier naar hun werk gaan is dat het werk in deze branche enorm afwisselend is. Geen situatie is hetzelfde en het vinden van de beste oplossing voor de klant is nog steeds een uitdaging.

Met dank aan: www.regiomagazine.nl

 

EME Aandrijf- & besturingstechniek

Emmen

Willem Schoutenstraat 13
7825 VV Emmen

+31(0)591 - 61 69 28
info@eme-bv.nl

EME Aandrijf- & besturingstechniek

Farmsum

Deltaweg 32
9936 HK Farmsum

+31(0)596 - 61 91 98
info@eme-bv.nl

Storingsdienst

Algemeen
+31(0)85 - 48 541 90

R. Doornbos
+31(0)6 - 236 057 28